Posted in Opšti tekstovi

Servisi za blogovanje (WordPress)

Sigurno ste mnogo puta čuli za skraćenicu CMS. To je skraćenica od Content Menagment Sistem (Sistem upravljanja sadržajem). Ovaj sistem razvijen je sa namerom da kreiramo i održavamo internet sajtove bez poznavanja veština programiranja. Danas je razvijen veliki broj servisa i aplikacija koji funkcionišu preko CSM-a. Listu poznatih cms-a možete pogledati na wikipediji, ali od najpoznatijih sigurno ste čuli neke od najpoznatijih – Joomla servis, Blogger, WordPress pa i ovaj sistem na kome radimo – Moodle. Većina servisa je besplatna, ali ima i onih profesionalnih koji se naplaćuju.
Da biste napravili svoju internet prezentaciju, sajt, blog … morate se odlučiti da li želite da sajt postavite na svom ličnom domenu koji ste zakupili kod nekog provajdera ili želite da koristite besplatan prostor koji vam nude pojedini servisi. Ako se odlučite za svoj lični domen (npr: http://www.mileipera.com), treba zakupiti tu adresu i još dodatni prostor za postavljanje vaše prezentacije. U ovom slučaju imaćete svoj željeni naziv domena i potpunu kontrolu nad svojom prezentacijom za koju ste vi odgovorni.
U drugom slučaju, ne morate ništa zakupljivati, ali nećete dobiti željeno ime. Odnosno, dobićete ime koje, pored naziva koji ste sami izabrali, u sebi sadrži i naziv servisa koji vam dodeljuje domen besplatno (npr.www.mileipera.wordpress.com). U tom slučaju ne morate zakupljivati ni prostor na internetu, jer vam servis dodeljuje svoj prostor. Ovde je sve besplatno, ali se vaša prezentacija nalazi i dalje na prostoru servisa provajdera.
U zavisnosti od ova dva načina razvijena su i „dva tipa“ CMS-a. Ako imate svoj domen i prostor, onda dobijate, tj. skidate sa zvaničnog sajta servisa program koji instalirate na vašem zakupljenom prostoru. A ako koristite besplatan domen, onda samo podesite parametre direktno na sajtu servisa, nema potrebe ni za kakvim skidanjem sa interneta i instaliranjem. Mi ćemo na ovom programu raditi sa besplatnim servisom wordpress, jer je to za počenika mnogo jednostavnije.

WordPress …
Prednost ovog sistema je u njegovoj popularnosti. Velika popularnost je omogućila da ‘armija’ programera radi na kreiranju raznih modula, dodataka i dizajna za ovaj sistem. Samim tim, razvijen je odličan sistem podrške, tako da ako koristite wordpress nećete imati nikakvih problema oko nalaženja pomoći za rešavanje svojih problema. O popularnosti wordpressa govori statistika da je u danu pisanja ovog teksta na svim worpress blogovima u svetu objavljeno 6.960.234 novih članaka i 9.420.584 komentara! Do tog dana, napravljeno je 56.166.146 sajtova na servisu wordpress, ne računajući sajtove koji takođe koriste WordPress platformu, ali su objavljeni na ličnom domenu (link ka zvaničnoj statistici: http://en.wordpress.com/stats).
Kao i svaki CMS, i wordpress se sastoji od kontrolne table, dela sistema koji mogu da vide samo ovlašćeni korisnici, oni koji imaju korisničko ime i lozinku, i naravnovidljivog dela sajta namenjenog celom internet auditorijumu. Snaga wordpressa je u tome što je razvijen i preveden na mnoge jezike, pa tako i na srpski jezik. Sistem je u početku počeo da razvija platformu za lične sajtove, blogove, ali razvojem velikog broja tema, danas se sistem koristi i za sajtove kompanija.

Advertisements

Аутор:

Profesor informatike u SSŠ "4. juli" u Vrbasu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s